جو بایدن!
نام کامل او جوزف رابینت بایدن جونیور است. او در ۲۰ نوامبر ۱۹۴۲ در پنسیلوانیا به دنیا آمد. پدر و مادرش مسیحی کاتولیک بودند. بایدن فرزند ارشد خانواده است و دو برادر و یک خواهر دارد. پدر بایدن مرد ثروتمندی بود اما پس از تولد جو دچار مشکلات اقتصادی شد. جو دوران تحصیلات قبل از دانشگاهش را در کلیمونت سپری کرد. اگرچه دانشآموز زرنگی نبود، اما از همان دوران به داشتن ویژگی «رهبری» شهرت پیدا کرد. به علاوه، در تیم فوتبال آمریکایی دبیرستان بسیار موفق بود و بیسبال هم بازی میکرد. سال ۱۹۶۱ از دبیرستان فارغالتحصیل شد.
مدرک کارشناسیاش را از دانشگاه دلاوِر در شهر نیوآرک (حدود ۲۰ کیلومتری غرب ویلمینگتون) در دو رشته تاریخ و علوم سیاسی دریافت کرد. در این دانشگاه بود که با همسر اول خود «نیلیا هانتر» آشنا شد. و پس از فارغ تحصیلی در ساال ۱۹۶۶ با او ازدواج کرد. بایدن از همسر اول خود دارای سه فرزند است. دو پسر و یک دختر. همسر او و دختر در ششمین سال ازدواجشان در یک تصادف جان باختند. پس از سه سال بایدن در سال ۱۹۷۵ با همسر فعلی خود یعنی «جیل جِیکوبز» آشنا شد و در سال ۱۹۷۷ با یکدیگر ازدواج کردند.
عضویت در سنا (سال های ۱۹۷۳ تا ۲۰۰۹)
بایدن که بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۲ عضو شورای شهرستان نیوکاسل در ایالت دلاوِر بود، اولین روزهای سال ۱۹۷۳، دو هفته قبل از تولد ۳۰ سالگیاش و حدود یک ماه قبل از فوت نیلیا توانست به هدف اولش برسد. حداقل سن سناتورها در آمریکا ۳۰ سال است و بایدن با پیروزی در انتخابات مجلس سنا به ششمین سناتور تاریخ آمریکا در فهرست جوانترین اعضای مجلس سنا تبدیل شد.
طی سالهای اول عضویتش در مجلس سنا، روی حمایت از حقوق مصرفکنندگان و موضوعاتی مانند محیطزیست و مسئولیتپذیری دولت متمرکز بود. مجله تایم آمریکا حتی سال ۱۹۷۴ بایدن را یکی از «۲۰۰ چهره آینده» معرفی کرد.
کاندید شدن در انتخابات ریاست جمهوری
بایدن در سال ۱۹۸۸ برای اولین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد اما تلاش او با شکست خاتمه یافت. بایدن بالاخره در سال ۲۰۰۷ بود که دوباره به این رقابت ها رسما وارد شد. عجیب این که بایدن یکی از موضوعات اصلی تبلیغات انتخاباتیاش را حل وفصل جنگ عراق و به طور کلیتر موضوعات سیاست خارجی قرار داد. بایدن و باراک اوباما، در انتهای انتخابات درونحزبیِ حزب دموکرات، رقابت تنگاتنگی با هم پیدا کردند و در عین حال، (بهرغم اظهارات جنجالی بایدن درباره نژاد و رنگ پوست اوباما که به عقیده مجله تایم، دومین گاف در فهرست بزرگترین گافهای تبلیغات انتخاباتی آن سال بود.) بیشتر به هم نزدیک شدند و برای عقاید یکدیگر احترام قائل شدند. نهایتاً اوباما به نامزدی حزب دموکرات رسید و بایدن را به عنوان نامزد معاون اولی خود در دور نهایی انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۰۸ معرفی کرد.
برخی از مواضع بایدن در خصوص سیاست خارجی با رسیدن او به جایگاه معاون اولی رئیسجمهور آمریکا (عملاً دومین فرد قدرتمند در نظام سیاسی این کشور) برجستهتر شدند. بایدن در سال ۲۰۱۶در نشست «کمیته امور عمومی آمریکا-اسرائیل» قدرتمندترین لابی صهیونیستی در کنگره آمریکا، سخنرانی کرد و گفت: «عامل اتحادِ همه ما تعهد خدشهناپذیر (حقیقتاً خدشهناپذیر)مان به بقا، امنیت و موفقیتِ کشورِ یهودیِ اسرائیل است .»
ناظران سیاسی انتظار داشتند بایدن در سال ۲۰۱۶ نامزد ریاست جمهوری شود اما او به دلیل فوت پسر در سال ۲۰۱۵ هنوز امادگی روحی کامل برای نامزد شدن را نداشت. و پس از حمایت اوباما از کیلینتون او نیز حمایت خود را از کلینتون اعلام کرد.
نکته ایی که در زندگی بایدن شاید عجیب باشد او الکل مصرف نمیکند. بایدن از بچگی لکنت زبان دارد و همین امر باعث گاف هایی او در مناظرات اخیرش باشد.هرچند بایدن می گیود جلوی آینه بارها و بارها شعر با صدای بلند خوانده تا لکنت او کمتر شده است.
حتما بخوانید: کازینو آنلاین فارسی
بایدن و ایران
جو بایدن، بر خلاف ادعای خودش که میگوید یک لیبرالِ دوآتشه است (ادعایی که واشینگتن پست به آن امتیاز «دو پینوکیو» داده )، یک دموکراتِ میانه رو توصیف شده است. در عین حال، بایدن در پرسش وپاسخ با نیویورک تایمز در خصوص سیاست خارجی، بارها اعلام کرده که از نیروی نظامی برای دستیابی به اهداف آمریکا و تأمین منافع این کشور استفاده خواهد کرد؛ منافعی که شامل تأمین امنیت منابع نفتی، «دخالت بشردوستانه» در کشورهای دیگر، و موارد دیگر میشود. برای آشنایی بیشتر با مواضع جو بایدن در قبال ایران، در ادامه، پاسخ او به برخی سؤالات نیویورک تایمز درباره ایران آمده است:
آیا برای پیشگیری از آزمایش هستهای یا موشکی توسط ایران یا کره شمالی، گزینه استفاده از نیروی نظامی را بررسی میکنید؟
پاسخ بایدن: بله. نیروی نظامی باید خردمندانه برای دفاع از منافع حیاتی ایالات متحده استفاده شود، اما صرفاً در مواردی که هدف، مشخص و قابل دستیابی باشد، آن هم با موافقتِ آگاهانهی مردم آمریکا ، در صورت لزوم، تصویب کنگره. [مقابله با] برنامه هستهای کره شمالی و جاهطلبیهای هستهای ایران، از جملهی این منافع حیاتی هستند. من هر کاری لازم باشد برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای انجام میدهم و هیچ گزینهای را از روی میز برنمیدارم. همچنین آمادگی آن را دارم تا در صورت قریب الوقوع بودن یک حمله موشکیِ دوربرد توسط هر یک از این دو کشور، از نیروی نظامی استفاده کنم.
با توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران که آمریکا اکنون از آن خارج شده چه خواهید کرد؟
پاسخ بایدن: اقدام اخیر آمریکا در قتل قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس [سپاه پاسداران]، یک مهرهی خطرناک را از صفحه [شطرنج منطقه] حذف کرد، اما احتمال تشکیل یک زنجیرهی خشونتِ دائماً رو به تشدید در منطقه را هم بیشتر کرد و باعث شد تهران محدودیتهای هستهایِ وضعشده در توافق هستهای را رها کند. تهران «باید» به پایبندی کامل به توافق برگردد، [این کار، وظیفهشان است] اما اگر این کار را بکنند، من هم به توافق برمیگردم و از تعهدِ مجددمان به دیپلماسی برای همکاری با متحدانمان در جهت تقویت و گسترشِ این توافق استفاده خواهم کرد و همزمان به صورت عملی با فعالیتهای بیثباتکنندهی دیگرِ ایران مقابله خواهم نمود.
بخشی از اظهارات جو بایدن در در پاسخ به نیویورک تایمز بود.